Spenatpannkaka.

Jag fick en fråga om jag kunde skriva lite om vad vi äter för vegetarisk vardagsmat och jag måste ju direkt erkänna att för sådan inspiration skall man inte klicka in sig här. Tyvärr. Jag har haft en dålig matflow hur länge som helst och har därför sällan någon inspiration för experiment i köket. Klickar man på matkategorin på bloggen får man det samma resultatet: recept på smarriga goda bakverk blandat med simpel tråkig enkel mat. Det vi äter ofta är grönsakspurésoppor och pasta med vegetillägg. Malett köttet byts ut mot sojakross (tex i lasagne är det jättesvårt att smaka skillnaden då allt ändå blir geggigt) och luncherna på veckoslutet är alltsomoftast brunchmat med äggröra och goda smörgåsar. Åtminstone en middag i veckan blir rester, för att minimera matsvinnet.

Vi planerar alltid veckans matlista färdigt och handlar en gång i veckan. Nuförtiden lagar vi inte så ofta storkok för flera dagar i streck, utan lagar mat för dagen. Det fungerar bra nu då barnen är större och vi kommer hem i god tid från dagis/eftis. Förr var det annat. Det var långa perioder som det inte fanns en chans att man skulle få en ostörd 20-minuter före matlagning. Det var alltid nån liten som behövde något. Då var storkok en gång i veckan räddningen och jag rekommenderar det åt alla med flera små som drar i byxbuntarna / är extremt famnkära. Här och här har jag skrivit lite om det.

Ett recept kan jag bidra med idag. Jag trodde alla barnfamiljer åt spenatpannkaka med jämna mellanrum, men har konstaterat att så inte är fallet. Alla barn som ätit det hos oss har gillat (även vuxna) så det är ett recept som fyller mina kriterier på vardagsmat: lätt och snabbt att laga, varierbart, samt gillas av både barn och vuxna.

IMG_4459_FotorL

Spenatpannkaka

 • 2 påsar upptinad fryst spenat
 • 1 dl smör eller olja (allt blir ju bättre med smör!)
 • 3-6 ägg (jag kör oftast med 5-6, för att det skall bli matigare)
 • 8 dl mjölkprodukter (mjölk, grädde ,gräddfil eller vad man nu råkar ha i kylskåpet. bra sätt att använda dedär sista resterna ur en gräddburk)
 • 5 dl mjöl (vetemjöl (glutenfri funkar lika bra) + rester ur påsar med andra mjöl- och grynsorter ur skafferiet. Det går bra att sätta med potatismosrester eller grötrester också)
 • 1 burk tärnad fetaost
 • riven ost

Blanda ägg, mjölk, smör och upptinad spenat. Tillsätt mjölet. Låt gärna smeten stå en stund (jag gör smeten ofta på morgonen och har den i kylskåp till eftermiddagen). Häll smeten på en långpanna och strö på fetaost och riven ost. Grädda i 250 grader 30 minuter. Färdigt!

11 tankar på “Spenatpannkaka.

 1. Tack för tipsen! Spenatpannkakan måste absolut provas och sojakross-lasange ska vi nog också testa! Säkert billigare och bättre än maletköttvarianten. Purésoppor blir det också endel av här, men borde bli bättre på att lämna bort baconet som tillägg.. Ägg eller grynost går ju lika bra.

  • Kött blir ju också mycket snabbare dåligt än sojakross som ju typ håller för evigt, så det är lättare att planera en matlista för lite fler dagar. Vi har så gott som alltid grynost med puresoppor, gillas av alla!

 2. Hos oss är det också en väldigt krånlig 2,5 åring som gör att vi mest bara äter pasta och pasta och pasta :/ Men detta låter så gott att jag måste testa! Hoppas sonen är av samma åsikt 🙂

 3. Tack tack för bra inspiration! Vi har också veckomeny, och jag börjar tröttna på att äta samma rätter om och om igen, så för tillfället samlar jag nya recept. Dessutom har jag upptäckt ugnsrätternas tjusning, och lagar för det mesta morgondagens middag kvällen innan. Perfekt för oss som kommer hem från dagis kl fem!

  • Ungsrätter är perfekta då de sedan bara kan värmas upp! Tyvärr är ugnsrätter för ”hopblandade” för vår fröken ”all mat skall vara skilt och inte nudda varandra på tallriken” så vi har en period med mindre ugnsrätter nu. Men som tur är dethär också en fas som går om. Jag borde också systematiskt samla nya recept!

 4. måste testas! har nog aldrig heller hört/sett liknande recept! kul med nåt nytt!
  har i flera veckors tid haft dåligt matflow, men nu börjar det ge med sig igen. kanske hösten som bjuder på matinspiration 🙂

  • Du får jättegärna dela med dig recept!! Jag hoppas matinspirationen räcker ända hit! Hos oss är det främst en viss 3,5-åring som är otroligt selektiv när det gäller mat för tillfället som inte precis höjer inspirationen… Alltså INGET får blandas eller röra varandra på tallriken, man får inte skära maten i för små eller för stora bitar osv…:)

   • T.ex. wraps gillar barnen här hos oss (fast det kanske ni äter ofta redan). Vi har väldigt matkräsna barn, tyvärr, vuxna i vårt hushåll är nästan allätare, så pastapastapasta är liite tråkigt i längden 😉 men att ha en massa olika tillbehör i små skålar och så får man ta det man vill och sätta i (nåja, på sidan om) sitt bröd funkar alltid super här, faktiskt! för grönsaker går hem, som tur!

    Lite nyfiken blir jag ju på av vilka skäl ni äter mycket vegetariskt? jag försöker också laga vegetarisk mat flera gånger i veckan. Mest för variationen och för att våra barn ändå inte gillar kött. Mera Vego kokboken är verkligen super, där finns t.ex. ett recept på bolognese på svarta linser som är såå gott! Så om du inte har den så är den ett bra köp 🙂

   • Vi äter wraps typ en gång varannan vecka för tillfället, just för att då kan alla plocka i vad de vill;) Ofta är våra pastarätter på samma sätt, alla ingredienser skilt i små skålar. Jag tar inte så stor stress för dethär egentligen, för det är nog övergående och i vårt fall är deyhär med maten helt klart en del av nånslags 3-årsidentitetskris där det är svårt att riktigt veta vad man vill och så vidare, jag tror du fattar. Jag tog och beställde Mera Vego kokboken på bibban, tack för tipset!! Orsaken till att vi äter en hel del vegetariskt är förstås hälso- och miljöaspekterna, men främst för jag inte själv är någon köttfantast (har varit vegetarian ett par år tidigare och kommer från en familj där det ätits lite kött) och gillar verkligen inte att tillaga kött (skär hellre fräscha grönsaker i bitar än en steker ”luktande” maletkött. Jag tycker vegemat är godare och dessutom lättare att tillaga. Inget mer dramatiskt än så;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s